Минерална вода

Сред балнеокурортите у нас достойно челно място заема курортът Момин проход. Той е известен със невероятният въздух и своята минерална вода, която отдавна е позната като лечебно средство при заболяванията на дихателните органи- ларингити, трахеити, бронхиална астма, заболявания на червата, на нервната система, на кожата и др.


Курортът е разположен на 530 м над морското равнище в прохода, който се образува от южните разклонения на Ихтиманска Средна гора, под връх Еледжик, и се намира на 3 км северно от гара Костенец, по магистралата София-Пловдив. Сега той е квартал на град Костенец. Южно от курорта се простира Рило-Родопският масив с букови и борови гори. През курорта протича река Мъти вир, приток на Марица. Има удобни транспортни връзки -железопътни и автобусни.

Курортът е известен от трако-римската епоха, а в турските архиви се среша с названието Солудервент - Воден проход или Проход на водите, поради изобилието на минерална вода. Относно името има много легенди. Според едни то е свързано с името Момина клисура и с това, че непристъпният проход можел да бъде отбраняван дори от моми. Според други - момите са всъщност митични нимфи, пазителки на изворите.


След падането на Римската империя активно използваните дотогава горещи минерални извори, в това число и тия в Момин проход, били занемарени и постепенно засипани от наноси. Едва през турското владичество били отново използвани от населението за лечение и битови нужди по най-примитивен начин, но след Освобождението пак били забравени за няколко десетилетия. Модерно каптиране на минералните извори е извършено през 1925-1926 г., а нова, по-голяма модерна баня била построена през 1933 г.

Санаториумите са строени след 1948 г.
Курортното лечение и профилактика в Момин проход е комплексен метод, чието действие се основава на влиянието на физико-химическия състав на минералната вода, на климатичните фактори и на санаториално-курортния режим. Климатът на курорта Момин проход е преходно-континентален с доста горещо лято, но постоянните слаби ветрове не позволяват прегряване на въздушните слоеве. Денонощната амплитуда е около 14-15° С. Зимата е сравнително мека, както и есента. Преходът между отделните сезони е плавен и постепенен. Валежите са около нормалните за страната. Мъглите са рядко явление. Всички тия фактори определят климата като благоприятен за лечение и укрепване на организма.


Минерална вода в Момин проход идва от около 1500 м дълбочина с дебит 920 л./мин. Според химическия си състав тя се характеризира като хипертермална- 65.5° С, средно минерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силиииева вода, бистра, без миризма, с приятен вкус. Може да се сравни с водата в курортите Баня - Панагюрско, Брястово - Хасковско, Лакатник - Врачанско и Пчелин - Ихтиманско.

Въз основа на досегашния опит е установено, че най-подходящи за лекуване в курорта Момин проход са следните заболявания:

1. Заболявания на опорно-двигателния апарат: артрити и полиартрити от нетуберкулозно естество, заболявания на гръбначния стълб също от нетуберкулозно естество, заболявания на костите, мускулите и сухожилията, артрозна болест, болест на Бехтерев, ревматоиден полиартрит, инфекциозен полиартрит, състояния след прекаран ревматизъм, остеохондропатия, токсични и професионални костни увреждания, на ставите, сухожилията, остеомиелити, тендовагинити, състояния след травми, вибрационна болест.

2. Заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища, заболявания на дихателните органи – ринофарингити, синуити, трахеити, бронхити с инфекциозен, алегричен или със смесен произход, състояния на възстановяване след прекарани пневмонии, пневмослероза, както и ранни
форми на белодробен емфизем и силикоза, хроничен бронхит, ларингит, трахеит, ринит, синуит.

3. Алергични заболявания.

4. Заболявания на стомашно-чревния тракт - гастрити, колити, язвена болест.

5. Болести на обмяната - диабет в лека и средна форма, подагра и затлъстяване.

6. Заболявания на нервната система.

7. Гинекологични заболявания.

8. Кожни заболявания: псориазис в неизострен стадий, парапсориазис, невродермит, себорейна екзема, други хронични екземи без гнойни процеси, професионални лекарствени дерматити, начална форма на склеродермия и склеротичен склеродермит, ихтиозис, кератодермия, пруритус, дисхидроза, хронична уртикария.

9. Обща профилактика – укрепване и закаляване на организмa.

Лечението с минералната вода в Момин проход ускорява възстановяващите процеси, влияе върху антисептичните процеси и върху условията за влошаване на нервната система. Тези води имат лечебен ефект и върху кожни болести, леки форми на диабет, затлъстяване и проблеми със ставите.

Скорошни проучвания доказаха прогнозите на учените за благоприятното въздействие на водата върху имунната реактивност на човешкия организъм и засилената му устойчивост на вредни лъчи.